Udvalgte grafiske værker af Peter Martensen

”Udvalgte grafiske værker af Peter Martensen”

GrafikGalleriet, Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Grønnegade 10, 4700 Næstved har hermed den glæde at præsentere udvalgt grafik af billedkunstneren Peter Martensen.

Udstillingen åbner d. 9. juli med fernisering kl. 14 og den er varer til d. 4. september. Åbent torsdag til søndag kl. 12-17. Gratis adgang.

I Peter Martensens arbejder er en stor forkærlighed for den klassiske figurskildring meget tydelig. Udtrykket er helt hans eget, og universerne er umiddelbart genkendelige, men rummer altid et surreelt tvist.
I 3 årtier har Peter Martensen portrætteret anonyme gennemsnitsmænd iført hvide skjorter eller kitler og mørke bukser. Ofte arbejder han med serielle emner, der både berører fortid og nutid. Der spores en forkærlighed for den klassiske figurskildring, og hans kunst viser en tydelig inspiration fra bl. a. Vilhelm Hammershøi, Edward Hopper og Gerhard Richter.
Martensen beskæftiger sig med det fortællende, der dog i stemning og indhold ikke er enkelt at aflæse. Figurerne bevæger sig, men deres handlinger skaber ofte mere forvirring end afklaring. Det virker som om der er tale om meningsløs aktivitet uden indlysende begyndelse eller afslutning – handlinger der finder sted i genkendelige rum og landskaber, hvor intet helt passer sammen.
Fælles for billederne er den melankolske stemning og foruroligende stilhed, der skabes af den manglende kontakt figurerne imellem.

Fra de tidlige 90ere og frem til i dag kan der spores en tydelig udvikling i Peter Martensens kunstneriske metode. Værkerne fra 90erne er bygget op over et ”grid”, et mønster båret af gentagelsen af billedets figur og form. Med den såkaldte multiplikation af den samme figur, blot set i forskellige positioner, komponerer Martensen sine billeder stramt og enkelt.
De senere år har kunstneren udviklet en mere romantisk tilgang til sine motiver, hvor bl. a. naturen kommer i spil som stemningsbærer. Det systematiske og rationelle stiller sig over for det uvirkelige og drømmende

Martensen er begyndt at sætte sine uniformerede, konforme mennesker fri. De er simpelthen begyndt at løbe væk og ud i naturen. Men i stedet for at smide uniformen, fortsætter de med at være alvorlige, tæmmede og vandkæmmede og netop derfor ser de så sært malplacerede ud, når de bevæger sig omkring i frodige, romantiske omgivelser.

Der sker ofte utroligt lidt og samtidig vældigt meget i Martensens billedunivers, og som beskuer kommer man uvægerligt til at tænke på, hvor de Martensenske mennesker mon er på vej hen og om de nogensinde vil bryde helt fri?

Peter Martensen, født 1953 i Odense. Bor og arbejder i Hellerup og Odsherred.

Uddannelse:
Det Fynske Kunstakademi 1971-77, Det Kongelige Danske Kunstakademi (under Professor Dan Sterup Hansen) 1982-84.

Legater:
Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat, Ny Carlsbergfondet, Niels Wessel Bagges Kunstfond, Statens Kunstfond, Åge og Yelva Nimbs Fond, I,W. Larsens Legat, Henry Heerups Legat, Gerhard Hennings Legat, Theodor Irgens-Bergs Kunstnerlegat, Dr. Ingrids Romerske Fond, Tuborgfondet, Ernst Goldschmidts Legat, Poul Pedersens Bogstavlegat.