Grafikkens Natur, John Olsen, 5.sep-18.okt

Aktuel Udstillingen  GrafikGalleriet, Næstved

Grafikkens Natur, John Olsen, 5.sep-18.okt

John Olsen er en af dansk kunsts enspændere. Tidligt i karrieren vendte han storbyen ryggen og flyttede til Fyn – ud i naturen. Og siden har naturen, naturens gang og det skæbnefællesskab mennesket har med naturen, været kernen i hans kunst og liv.
John Olsen overskrider og udfordrer vores grænser. Vi fanges ind af hans billeders umiddelbare skønhed. Men hurtigt fornemmer vi, at der bag alt det smukke, er noget farligt på færde.

John Olsen ser. Han lever gennem synet. Han ser naturen. Han ser opmærksomt, nysgerrigt og intenst.

Tit ser han noget, vi andre ikke lægger mærke til. Det kan være undseelige detaljer. Et græsstrå eller klipper på Færøerne, som han går helt tæt på i sine grafiske arbejder, forstørrer dem op, så de forvandles til strukturer af en helt egen skønhed.
Han ser også skønheden i ting i f. eks. en fåremaves fedtvæv eller en indtørret bananskræl, i en hjerne eller i en mumificeret kat. Han finder skønheden dér, fordi han ser rent og uden fordomme. Han ser strukturer først og fremmest som strukturer og ikke som hjerne, skimmel, blod og fedtvæv.

Når vi ser John Olsens værker, undrer vi os. Og vi undrer os endnu mere, når vi får fortalt, hvad der gemmer sig bag dem. Vi undrer os, fordi John Olsen får os til at se verden på en anden måde, end vi er vant til. Vi undrer os, fordi han præsenterer os for en verden, vi ikke umiddelbart kender til eller har erfaring med.

I billedkunsten ser vi verden gennem et andet menneskes øjne. Bogstaveligt talt. I billedkunsten bliver vores eget syn på verden hele tiden udfordret af den kunstner, hvis øjne vi låner.
Men når vi først har lært at se med John Olsens øjne, bliver hans undren og nysgerrighed også vores. Så opdager vi, at der er skønhed overalt.
Også den skønhed der er i forfaldet og den død, som vi ved er der, men helst ikke vil konfronteres ved.

John Olsen har udstillet uhyre mange steder i både ind- og udland bl. a. på Biennalen i Venedig et par gange. Han er medlem af kunstnersammenslutningen Den Frie.

Udstillingen er åben 5. september til 18. oktober, to.–søn. kl.12-17. Gratis entré.