top of page

Lene Adler Petersen

Bogprojekt - Louise Hold Sidenius

Lene Adler Petersen

Bogprojekt - Louise Hold Sidenius:

Ting, Nogle Parforhold

Opsatser til Friheden fører Folket

Soltegninger

Ved Skrivebordet

22. januar - 13. marts 2022
Åbningstid to.-sø. kl. 13-17

Siden foråret 2019 har Lene Adler Petersen og Louise Hold Sidenius arbejdet på en række kunstnerpublikationer der belyser forskellige aspekter i Adler Petersens arbejde. De 4 første bøger bliver nu lanceret og udstillet på Grafikgalleriet, Næstved - Holmegaard Værk. Sammen med grafiske arbejder af illustrationerne i bøgerne. Alle trykt i Grafisk Værksted, Næstved - Holmegaard Værk i månederne op til udstillingen i den grafiske teknik - fotogravure.


'Ting, Nogle Parforhold' udkom første gang i 1980. Hoveddelen af bogen består af fotografier af en opstilling af to ting sammen. Hvert fotografi er centreret på siden med en smal margin og under hvert fotografi, er der placeret en tekst der beskriver forholdet mellem to andre ting end dem man ser på billedet. Bogen udkom i et lille oplag og er nu udsolgt.


Ny-udgivelsen af 'Ting, Nogle Parforhold' udkommer sammen med kunstnerbogen 'Opsatser til Friheden Fører Folket', der ikke tidligere har været udgivet. Bogen handler også om forholdet
mellem ting og tegn, billede og tekst og består ligeledes af fotografier af hverdagsobjekter, men i modsætning til fotografierne i bogen 'Ting, Nogle Parforhold', består denne bog af fotografier af ophobninger; en stak bøger på et strygebræt, en stabel tallerkener på en omvendt skammel.

Noget, på noget, på noget. Teksterne under billederne beskriver heller ikke her, hvad man ser, men andre opsatser; “stoffet på stolen med tøjet”, “mappen på kuverten med frimærker”. I begge bøger er vanlige hierarkier, ordningsforhold og parringer dekonstrueret, så heller ikke kønsforskelle og kønsarbejdsdelinger fremstår som selvfølgelige og naturgivne.


'Soltegninger' består af fotografier af solen der falder ind ad vinduerne og bevæger sig hen over væggene i Adler Petersens hjem og atelier på Bülowsvej. Solpletterne rammer både igangværende kunstprojekter og hverdagsgenstande og danner fine mønstre på tværs af rummenes og tingenes former. På nogle af fotografierne aner man rummet, på andre er rummet opløst og man ser kun lysets form der forandres, alt efter hvad det rammer. Lyset forvandler hverdagsting til kunst og antyder, at hverdagens rutiner kan brydes, og alting kan forandres. Bogen indeholder desuden en nyskrevet tekst af forfatter Ursula Andkjær Olsen. Andkjær Olsens tekst er en række notater, som går i spil med solens notater/berøringer og med det spil, der er i bogens opsætning af fotografierne, som enten er helside, sidestillede eller nærmest føles monterede på/ind i hinanden.

Lene Adler Petersen og Ursula Andkjær Olsen har begge en særlig og genkendelig stil. Deres stemmer er forskellige, men tager begge afsæt i et kvindeligt hverdagsperspektiv, og har på hver sin måde en mærkbar kraft. Tilsammen kaster de nyt lys over hverdagens ting og rum.
Fotografierne i 'Soltegninger' er oprindeligt fremkaldt analogt, og man ser tydeligt både over- og undereksponering, ridser og støv på negativerne. Det er en integreret del af Adler Petersens æstetik.

'Ved Skrivebordet' indeholder 23 tegninger af Lene Adler Petersen og digte af Marianne Larsen skrevet specifikt til bogen. Adler Petersen indledte serien da hun blev bedt om at lave omslaget til
Larsens digtsamling 'Handlinger'.


Bøgerne er udgivet af FORLAGET SIDENIUS. der genudgiver og genlæser ikoniske bogværker og belyser oversete eller glemte kunstnerbøger. De 4 bøger af Adler Petersen er forlagets første og arbejdsprocessen med at skabe dem sammen med Adler Petersen, er en undersøgelse af en arbejdsmetode, hvor bogen udvikles ved
at lave printede og indbundne versioner af bogen. Bogen har altså gennem hele processen været fysisk og langsomt fundet sin rette form.


Lene Adler Petersen er en af de mest betydningsfulde kvindelige kunstnere i Danmark. Hendes værker folder sig ud som abstrakte og intimt sanselige objekter – på papir og i pigmenter, gips,
bly, kul, lærred, træ mm.


Udstillingen er kurateret og produceret af Louise Hold Sidenius og har opnået støtte fra Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond.


På udstillingen i Grafikgalleriet er udstillet grafiske arbejder af illustrationerne i bøgerne. Alle trykt i Grafisk Værksted, Næstved - Holmegaard Værk i månederne op til udstillingen i den
grafiske teknik - fotogravure.


Udstillingen varer fra 22. januar - 13. marts 2022.

Åbent to.-søn. 13-17.
 

bottom of page