top of page

REVIEW - Inga Darguzyte

Grafiske værker af Inga Darguzyte fra Lithauen
3. nov - 22.dec.

REJSER I GRAFISK KUNST:

Inga Dargufyte er en grafiker kendetegnet ved sin rene, bløde linje. Dargufytes kreative overbevisningsevne ligger i den metaforiske forbindelse mellem objekter med naturens motiver og den klare silhuet.

Til tider udfylder kunstneren en flad todimensionel form med levende pulserende linjer - områder med perfekte parallelle streger, hvor en delikat, umærkelig håndbevægelse rører overfladen og giver det liv og volumen.

For Darguzyte er udskæring som kunstterapi. Som kunstneren udtrykker del skal hun røre ved linoleumsklicheen hver dag. Efter at have prøvet udskæring, tørspids, silketryk og andre teknikker foretrækker kunstneren linosnit.

Ikke begrænset til traditionelle højtrykmetoder, arbejder hun med det farverige dybtryk. Desuden arbejder hun med en speciel ætsemejsel og nogle gange med sandpapir. Ved forsigtigt at gnide sværten i pladen, producerer kunstneren en bred vifte af halvtonefarver. Hun bruger et vådt hvidt papir, som følsomt passer til klicheen. Denne metode gør det muligt at udnytte de naturlige teksturer af linoleumsklicheen, som fremhæver maleriske og uventede nuancer.

Ved at bruge den samme kliche flere gange producerer kunstneren stadig nye former og gengiver det samme motiv forskelligt. Der er meget udtryk i kunstnerens linosnit. De viser tydeligt forfatterens analytiske opfattelse og spontanitet, der styres af en professionel håndbevægelse.

Kunstneren er en nysgerrig forsker, der fanger forskellige indtryk.

At rejse har fremkaldt mange kreative impulser. Det er 'rene' landskaber, hvor kunstneren intuitivt afslører farver og form gennem følelsen af harmoni med naturen. Skønt kunstneren er ung, har hun nået sin overbevisende kunstneriske modenhed og er i konstant forandring, lidenskabeligt åben for at søge og opdage.

Uddrag af oversat tekst ved Regina Urboniene.

Grafisk Værksted Næstved, 2023.

REVIEW

Inga1422.jpg
hl-32821110581.jpg
Inga3424.jpg
Inga2423.jpg

Arkiv I. Glæden

Udvalgte værker fra arkivet
25. marts til 7. maj

Udstillingen Arkiv I. Glæden er er den første arkivudstilling af en serie på tre, der hver især dykker ned i og skaber fortællinger om arkivet, værkerne og kunstnernes arbejde på Grafisk Værksted Næstved. Grafisk Værksteds arkiv rummer et arkiv på over 5000 grafiske værker produceret af kunstnere på værkstedet i en periode over 35 år.

Kom med ned i fortællingerne om Grafisk Værksteds arkiv Søndag den 16. april kl 15.00 fortæller Grafisk Værksteds leder, kunstner og trykker, Jan Kiowsky om værker fra Grafisk Værksted Næstveds arkiv. Vi dykker ned i værkemes processer og nogle af de kunstnere, der har været en del af Grafisk 
Værksted gennem tiden, hvor glæden ved grafikken som teknik, udtryk og praksis har været dyrket og eksperimenteret med. Kom og hør med, det er gratis, og der vil være kaffe og the. 

bottom of page